Cum a ajuns Simona Halep să joace tenis. Puțini știu adevărata poveste a sportivei

Simona Halep este acum una dintre cele mai cunoscute sportive din lume.

În spatele succesului de astăzi, stau însă multe ore de muncă și nenumărate sacrificii.

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, în Constanța. A crescut într-o familie modestă de aromâni. A copilărit în Piaţa Chiliei, iar vacanțele le petrecea la fel ca cei mai mulți copii la bunici.

“O chemam la masă să mănânce, dar nu voia. Se mai certa cu verii ei mai mari, că se băga în joaca lor”, povestea bunica Simonei, pentru Adevărul, în urmă cu câțiva ani.

Tatăl Simonei Halep, Stere a fost cel care și-a dorit ca măcar unul dintre copiii săi să facă performanță în sport.

În tinerețe, omul de afaceri a jucat fotbal la Săgeata Stejaru, în Divizia D. La 4 ani și jumătate, Simona Halep a pășit pentru prima dată pe un teren de tenis. A mers să-l vadă pe fratele său mai mare, Nicolae cum se antrena.

“Racheta de tenis era mai mare decât ea”, povestea tatăl celei care avea să devină cea mai bună jucătoare de tenis din lume.

Cum a ajuns românca cea mai bună jucătoare de tenis din lume

Ion Stan, antrenorul care a descoperit-o pe Halep
Cel care a observat potențialul Simonei și a ajutat-o să facă primii pași în tenis a fost profesorul Ion Stan, de la Liceul Economic. Fetița părea că nu obosește niciodată,

deși antrenamentele erau istovitoare. Mergea mereu cu zâmbetul pe buze și cu aceeași plăcere.

“Avea ţinută de sportivă de mică. Am văzut-o şi le-am spus părinţilor: «O iau la tenis». Mi-a plăcut mult. La cinci ani, alerga precum o sportivă, deşi era cât racheta de mică. Am lucrat cu ea toate elementele.

Era o fetiţă harnică, modestă, talentată şi inteligentă. Avea o inteligenţă nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică şi conştiincioasă”, își amintește Ioan Stan.

Cine a fost primul sponsor al Simonei Halep
Părinții Simonei Halep au făcut eforturi uriașe pentru ca fetița lor să-și îndeplinească

visul. Au fost nevoiți să facă mai multe împrumuturi la bănci pentru ca Simona să poată merge la competiții. Omul de afaceri,

Corneliu Idu a fost primul sponsor al jucătoarei de tenis. Acesta a ajutat-o financiar timp de doi ani.

“Am avut familia alături, familie care m-a susţinut 100% şi necondiţionat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung

acolo unde-mi doream. A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul

mult. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu,

sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump”, a povestit Simona Halep.

Cum o alintau colegii de clasă pe Simona
Tenismena și-a început studiile la Şcoala Gimnazială nr. 30, din Constanţa. Aici, au învățat mai mulți campioni ai

României printre care jucătorul de tenis George Cosac, gimnastică Ponor Cătălina și înotătorul Răzvan Florea. În 2006, Simona

Halep intra la liceul sportiv „Nicolae Rotaru”. Deși tenisul îi ocupa cea mai mare parte din timp, a fost o elevă silitoare. Îi plăceau mai multe discipline. S-a îndrăgostit însă de psihologie.

În perioada liceului actualei campioane i se spunea Mony. În acei ani, constănțeanca a reușit prima mare performanță. A câștigat turneul de juniori de la Roland Garros.

Cine au fost colegii de clasă ai jucătoarei de tenis

Simona a învâțat într-o clasă formată numai din sportivi, cea mai bună prietenă a ei fiind Ana-Maria Sebe,

campioană europeană la tenis de masă. Potrivit ziarului ziuaconstanta.ro, colegii de clasă ai Simonei au fost: Ionuţ Ariton (rugbyst),

George Bălan (rugbyst), Lucian Buzoianu (rugbyst), Aihan Cadâr (jucător de tenis de masă), Cosmin Catană (tenismen), Liliana Constantinescu (tenismenă), Tudor Dumitru (tenismen), Ştefan Iordache (tenismen), Constantin Istrate (rugbyst),

Andreea Manole (jucătoare de tenis de masă), Costin Mitea (canotor), Marius Ocheşel (rugbyst), Adrian Pepeneaţă (tenismen), Cătălin Poliac (rugbyst), Emilia Sava (canotoare), Ana-Maria Sebe, Robert Solomon (baschetbalist),

Flavius Solomon (rugbyst), George Stere (jucător de tenis de masă), Gabriel Stratulat (rugbyst), Corneliu Ştefan (rugbyst) şi Vlad Tănase (baschetbalist).

Debutul în tenisul profesionist
Primul turneu ITF la care a participat constănțeanca a fost în 2006, la Galați. În același an a urmat turneul ITF

Bucureşti, unde a ajuns până în sferturile de finală. Un an mai târziu, la nici 16 ani a câștigat titlul la ITF Bucureşti 1 şi ITF Bucureşti 2.

În anul 2008, obținea cea mai bună performanță a carierei. Titlul la turneul junioarelor de la Roland Garros. În finală a trecut cu 6–4, 6–7(3), 6–2, de o altă româncă, Elena Bogdan.

În anul 2009 a fost finalistă la Makarska. În luna august câștiga încă un titlu la turneul de la Maribor. Prima clasare în WTA a fost pe 14 mai 2007, locul 887 la simplu.

La 18 ani, Simona a decis să facă o intervenție chirurgicală de reducere a sânilor. O incomodau în joc și îi creau și probleme cu coloana vertebrală.

2010, prima finală jucată în WTA
Prima competiție la care a participat în 2010 a fost turneul de Grand Slam, Australian Open. A pierdut însă în primul tur.

În luna aprilie, Halep a reușit să ajungă în sferturile de finală la Marbella (Spania),

după ce a trecut de jucătoare mult mai experimentate. Prima finală din carieră în circuitul WTA a jucat-o în Maroc. A pierdut însă în fața cehoaicei Iveta Benesova.

În următorii doi ani, Halep a reușit să urce în clasament, astfel că în 2012 era între primele 50 de jucătoare ale lumii.

2013, anul Simonei Halep
Anul 2013, este anul în care numele Simonei Halep a început să fie din ce în ce mai cunoscut. A câștigat 6 turnee și a urcat pe poziția 11 în WTA.

În luna iunie a luat titlul la Nurnberg. O săptămână mai târziu s-a impus la Den Bosch. Al treilea titlu l-a câștigat la turneul de la Budapesta. Următorul a fost New Haven în Statele Unite,

apoi s-a impus la turneul de la Moscova. Pe 3 noiembrie, Simona Halep se impunea și în finala „Turneului Campioanelor” de la Sofia. Datorită performanțelor sale, a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player”,

distincție obținută de o singură româncă până atunci, Virginia Ruzici. 2013 a fost și anul în care românca a câștigat peste un milion de dolari din tenis.

Simona Halep a continuat să se mențină în top
În următorii ani, constănțeanca a continuat să joace la cel mai înalt nivel.

A câștigat turnee și s-a menținut printre primele jucătoare din lume. Finalul anului 2017 a găsit-o pe locul 1 în WTA.

2018 îi aduce primul titlu de Grand Slam din carieră.

A început sezonul foarte bine cu o victorie la Shenzen. La același turneu a câștigat și primul titlu la dublu, alături de Irina Camelia Begu.

La primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open a ajuns până în finală, dar a pierdut în fața danezei Caroline Wozniacki. Obține însă titlul mult așteptat pe zgura de la Roland Garros.

În finală a învins-o pe Sloane Stephens. Victoria a venit la exact 10 ani , după ce Simona câștigase în Franța turneul junioarelor.